23-12-2006 11:03 - Zdroj: vegetarian.blog.cz
Z hlediska emisí skleníkových plynů je strava, kterou lidé konzumují, stejně tak důležitá jako auto, kterým jezdí. Vědci z univerzity v Chicagu zkoumali, jaký způsob stravování je pro planetu nejšetrnější. Výsledky podpořily argumenty mnoha veganů a vegetariánů, podle nichž je výroba potravin rostlinného původu energeticky méně náročná a ekologicky mnohem přijatelnější než produkce masa. Studie byla v září 2006 publikována v časopise Earth Interactions vydávaném Americkou meteorologickou unií (American Meteorological Society, AMS), Americkou geofyzikální unií (American Geophysical Union, AGU) a Asociací amerických geografů (Association of American Geographers, AAG).
Autoři studie - Gidon Eshel a Pamela Martinová - jsou odborní asistenti působící na katedře geofyzikálních věd chicagské univerzity. Energetickou bilanci a zatížení životního prostředí skleníkovými plyny posuzovali u čtyř druhů potravin - červeného masa, drůbeže, ryb a lakto-ovo vegetariánských výrobků. Vypočítané údaje porovnali se stravou průměrného Američana.
Jako nejefektivnější byla vyhodnocena strava vegetariánská. O něco horší výsledky měly potraviny z drůbežího masa. Jídelníček průměrného obyvatele USA skončil na třetím místě. Za ekologicky nejméně přijatelnou byla označena konzumace ryb a červeného masa. Překvapivě špatné umístění rybích produktů bylo ovlivněno energeticky vysoce náročným lovem dravých mořských ryb (mečoun, tuňák).
V dokumentu je uvedeno, že na výživu průměrného Američana je ročně zapotřebí o 1,485 tun oxidu uhličitého více než na zabezpečení potravy pro ryzího vegetariána. Tato ekvivalentní hodnota vychází z množství oxidu uhličitého, metanu a dalších skleníkových plynů emitovaných během celého výrobního procesu. Jsou do ní zahrnuty i emise metanu a oxidu dusného, jež vznikají při chovu hospodářských ... -
Pokračovat...