Základní suroviny


12-07-2006 20:53 - Zdroj: vegetarian.blog.cz
Co jíst místo masaOmezit maso se vyplatí - nejen zdravotně a finančně, ale i pro dobrý pocit, že alespoň trochu zabráníme utrpení zvířat. Zamezíte obezitě a srdečním chorobám, zlepšíte si hladinu cholesterolu. Ale nebude nám něco chybět? Nějaké důležité látky? Při správně složené stravě ne. Ale také nebudete trpět hlady! Na trhu jsou desítky alternativ masných výrobků, na své si přijdou i labužníci. Nemusíme tedy vařit jen luštěniny, obilí a smažený sýr. Ale vědí všichni co je to vlastně tofu, sojové maso, seitan, tempeh, Klaso, Robi?Tofu Tofu se vyrábí ze sóji, vzhledem se podobá tvrdému tvarohu. Je to surovina ze které lze připravit mnoho jídel - sladkých i slaných, lze jej zapékat, grilovat, dělat z něj majonézu. Obsahuje kvalitní bílkoviny (15-17 gramů ve 100 gramech) a málo tuku (2-8 gramů) vápník, železo, vitamin E. Je vhodné při redukčních dietách i pro sportovce, je velmi dobře stravitelné. Snadná příprava : např. nakrájet na plátky, opláchnout, naložit do sojové omáčky a trochy česneku a krátce osmažit dozlatova. Jako dezert - namačkat tofu s banánem, přidat skořici a rozinky, vychladit. Kvalitní tofu bez geneticky upravené sóji vyrábí firmy Veto a Sunfood www.tofu.cz a www.sunfood.cz Sojové maso Asi nejznámější alternativa k masu, je velmi levé, rychle se připravuje. Vyrábí se v několika typech. Obsahuje mnoho bílkovin (až 49 gramů na 100 gramů) a málo tuku (2 gramy). Při přípravě je důležité správně ochutit vodu ve které se bude vařit. Jednoduchý recept: Spaghetti bolognese - uvařit sojový granulát, špagety, v hrnci osmažit na oleji cibulku, přidat granulát a koření, pak zalít rajským protlakem. Více informací na www.soja.cz. Seitan Původní recept na seitan pochází z buddhistických klášterů Japonska, není to ovšem žádné složité tajemství, vyrábí se snadno z mouky. Je chutnou a zdravou ... - Pokračovat...
addthis





Poslední příspěvky z blogu:
vegetarian.blog.cz



Zašlete svůj blog
Požadavky na Blog
Ochrana osobních údajů
Kontakty

This site uses Thumbshots previews